Nätverk för

Trädgårdsantikvarier

Aktuellt och länkar

 

Här presenteras länkar och information som kan vara av intresse för den trädgårdshistoriskt verksamme. Här kan ni också läsa lite kort om tidigare händelser och träffar för oss i nätverket.

Förhoppningen är att vi även i fortsättningen kan ses i olika sammanhang och bidra till och verka för en ökad kunskap och ett växande intresse för det gröna kulturarvet. Om du har förslag på aktivitet för nätverket, hör av dig! Skicka ett mejl till info@tradgardsantikvarie.se eller använd kontaktformuläret på hemsidan.

Ålands kyrka, Uppland. Foto: Runo Grolander, ATA

Länkar

 

Forum för trädgårdshistorisk forskning - gardenhistoryforum.org

Nätverket Gröna kulturarvet, HUT Skåne - hutskane.nu/natverk/grona-kulturarvet/

Programmet för odlad mångfald - slu.se/pom

 

Tidigare

5 april 2017

Onsdagen den 5 april ägde nätverkets andra medlemsträff rum. Maria Flinck visade oss runt bland trädgårdarna i Vita bergen där fastigheterna förvaltas av Stadsholmen. Maria har tidigare jobbat med bevarande- och restaureringsarbeten i dessa miljöer och berättade om trädgårdarnas historia och hur hennes arbete gått till. Representant från Stadsholmens fastigheter fanns med. Kvällen avslutades på restaurang.

_________________________________________

 

dec 2016 - jan 2017

 

Trädgårdsantikvarie Ulrika Rydh, länsombud i Byggnadsvårdsföreningen, arbetar för att få in trädgårdstemat i 2017 års Byggnadsvårdskonvent.

_________________________________________

 

dec 2016

 

I december kom den litterära tidskriften OEI ut med ett temanummer, "Grön våglängd: trädgårdar, parker, växter" #73–74 2016. Den innehåller 656(!) väl formgivna sidor med 119 artiklar om trädgårdar i historien och i nutid, dikter, översatta franska, tyska och engelska filosofer och trädgårdsanläggare, samt foton och teckningar. 180:- www.oei.nu

_________________________________________

 

20 april 2016

 

Onsdagen den 20 april träffades några ur nätverket på Skansen i Stockholm. Där fick vi en visning av en av nätverkets medlemmar, och dåvarande trädgårdsantikvarie på Skansen, Andreas Lindblad. Trädgårdsantikvariska dilemman i museal miljö diskuterades och kvällen avslutades med mat och dryck.

_________________________________________

 

30 sep - 2 okt 2015

 

Inför Byggnadsvårdens konvent i Mariestad 2015 formades idéerna till bildandet av Nätverket. Under konventet hölls en rad populära föreläsningar inom ämnet trädgårdshistoria.

_________________________________________

Copyright @ All Rights Reserved